Reklama
  • Poniedziałek, 10 czerwca 2013 (15:04)

    kuchnia zdrowia Natka pietruszki zawiera duże ilości witaminy C, potasu, żelaza i wapnia. Doskonale wpływa na trawienie i przemianę materii, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Działa moczopędnie dlatego może być stosowana w leczeniu kamicy nerkowej i infekcjach dróg moczowych. Zwykle dodajemy ją do potraw jako przyprawę, ale możemy też przyrządzić sok. Przepis: umyty pęczek natki pietruszki, obrane cząstki całej cytryny, łyżkę miodu oraz kilka listków mięty wkład

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 29 maja 2013 (10:29)

    Mrożona ugasi pragnienie dorosłych i dzieci. Składniki: 3 saszetki herbaty owocowej (najlepiej pomarańczowej), syrop owocowy, cytryna, lód, listki melisy do dekoracji. Przygotowanie: Saszetki zalewamy 2 kubkami wrzątku i zaparzamy 4-5 min. Przelewamy do dzbanka. Dodajemy dwie łyżki syropu. Uzupełniamy zimną wodą, mieszamy. Dorzucamy lód i plastry cytryny. Dekorujemy melisą. Syrop cytryna, bergamotka ŁOWICZ, 4,75 zł/440 g

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 14 maja 2013 (13:19)

    na 2-3 porcje: ●duże opakowanie kefiru lub pitnego jogurtu naturalnego ●szklanka truskawek (1-2 ładne do dekoracji) ●śmietana 18 proc. ●płynny miód lub cukier do posłodzenia koktajlu ●listki mięty lub melisy do dekoracji gotowego koktajlu

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 14 maja 2013 (13:18)

    na 1-2 porcje: ●szklanka mleka ●kilka kostek mlecznej czekolady ●cukier (2-3 łyżki) do przygotowania karmelu; możesz użyć także syropu karmelowego ●łyżka śmietany kremówki ●kopiasta łyżka słodkiego kakao (lub bardzo drobno startej ciemnej czekolady) do dekoracji

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 14 maja 2013 (13:16)

    na 2 porcje: ●2 mniejsze kubeczki jogurtu naturalnego lub 1 większy ●szklanka jagód (mrożonych lub świeżych, jeśli już są) ●cukier i miód do słodzenia ●2 łyżki syropu malinowego ●listki melisy lub mięty do dekoracji ●2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 14 maja 2013 (13:12)

    Na 4 porcje: ●1-1,5 l. soku jabłkowego (bez dodatku cukru) lub kompotu jabłkowego (lekko posłodzonego) ●kilka plasterków ananasa z zalewy ●kilka świeżych truskawek i inne dowolne owoce (mogą być np. morele, mandarynki) ●sok z cytryny (do doprawienia) ●miód.

    Czytaj więcej Komentarzy:0