Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Grzane wino

Składniki: 250 ml soku z jabłek, 250 ml czerwonego wina, 100 ml rumu, 4 goździki, laska cynamonu, cukier, 2 małe jabłka, 1/2 granatu, 1 pomarańcza

1. Sok jabłkowy wlej do garnka. Dodaj czerwone wino, 100 ml wody, rum, goździki, laskę cynamonu oraz cukier do smaku (4-5 łyżek). Całość ogrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.

2. Jabłka umyj, obierz. Pokrój w plasterki. Z każdego plasterka ostrożnie usuń gniazdo nasienne. Granat umyj starannie pod bieżącą wodą, przekrój, wydrąż nasionka. Pomarańczę sparz, wyszoruj, pokrój w cienkie półplasterki.

Reklama

3. Przygotuj cztery pucharki, szklanki lub kieliszki do wina. Zwilż brzegi, udekoruj cukrem (cukier wysyp na talerzyk, zanurzaj w nim brzegi pucharków). Plasterki jabłek, półplasterki pomarańczy oraz ziarenka granatu rozłóż do pucharków. Grzane wino przecedź. Zalej nim owoce. Przed podaniem każdy pucharek możesz ozdobić laską cynamonu.

Porcja – 260 kcal, cena 2,80 zł, 4 porcje czas ok. 15 min;

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 duże mango, 1 laska cynamonu, kilka całych ziarenek kardamonu, korzeń imbiru (5 cm), 2 duże pomarańcze, 2 limonki, 4-5 łyżek naturalnego miodu, sos karmelowy, pestki dyni więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.